tisdag 26 oktober 2010

Torskrätt inspirerad av Cajsa Warg

I dag när jag hade lagt fram ett torskblock för tining tänkte jag att kanske finns det något äldre roligt recept att laga efter. Visserligen är ett torskblock inget man kan jämföra med en färsk fisk. "Man tager vad man haver." som Cajsa Warg inte sa ;-)
Jag plockade fram hjälpredan som förstahandsval av bok och fastnade i den som vanligt. När jag efter ett tag kom på att det var Torsk jag skulle tillaga slog jag i registret och hittade endast ett recept. Det fick bli det eftersom nu hade mitt torskblock tinat upp sig ganska väl.

Så här skriver Cajsa
At koka Gädda, Aborrar eller färsk Torsk utan watten
Rensa och skölg fisken och lägg honom uti rent watten til des en wider kastrul bliwer wäl smord med smör: deruti strös hackad persilja och salt: sedan tages fisken utur watnet och lägges brewid hwarannan utio kastrullen, och låter bara så mycket watten komma deruti som följer fiskstyckerna; sedan strös över honom salt, hackad persilja och rifven muskot, men på kastrullen lägges ett lock, som håller wäl täpt at ingen imma slås ut: låt honom så stå på mycket svag eld til des han blifwe fullkokad, hwilken tål en tima, men vändes en gång, så han bliwer wäl kokad på bägge sidor: sedan kan han anrättas med samma sauce som han då har. Wid detta sätt att koka fisk bör observeras , at icke fisken lägges på hwarannan; ty måste dertil wara en wid kastrul, och även skal han saltas med fint salt, hwaraf nästan bör tagas så mycket som om han kokas i watten; när gäddor på detta sätt kokas, så skäras de uti stycken på samma sätt som då de äro kokade i watten; äfven Aborrar, men de bör wara fjällade och hela, bara en skorra skäres i ryggen, så framt de intet äro för stora; men Torsk skäres i lagom stycken.

Jag började med att rikligt smöra en vid kastrull och stö ut salt och hackad persilja. Sedan tog jag mitt Torskblock, delade det i fyra delar och lade i kastrullen. Over dessa block lade saltade jag, rev muskot och strödde ytterligare persilja. Som den hemska människa jag är hällde jag på lite vatten trots receptets namn och instruktion. Detta för att få en god buljong till såsen. Jag tillsatte en gnutta buljong (ca 1/8 tärning) eftersom jag inte hade någon färsk fisk. Alltsammans fick koka tills fisken blev klar, en gång under koktiden vände jag på bitarna.
När fisken var klar tog jag skyn som blev och redde den med mjöl, gräddmjölk och lite peppar. En äggula i såsen hade varit gott men jag har redan fyra stycken äggvitor som måste användas upp först. Såsen hällde jag över fisken som jag serverade med kokta gröna ärtor och kokt potatis.

Detta kanske inte är exakt på det sätt som Cajsa Warg skulle ha lagat och serverat. Men jag tycker det är roligt när man kan hämta inspiration från recept som är över hundra år gamla och använda dom i sin vardagliga matlagning.

Heimat MC

Snart har vi dom här!
Skogfinnarna kommer från bergen, ner till dalgångarna och tar över byggden.

måndag 25 oktober 2010

I bland har man tur

Det är oftast skorna som utgör en av de största kostnaderna inom reenactment. Jag har länge tänkt att köpa skor eller göra själv, det kommer att ske så småningom men under tiden kan jag använda dessa till "Fa, fa event". Endast 50 kronor.
Vad jag älskar loppisar!!!

Vad som kommer på köpet när man syr en uniform.

Jag syr upp uniformer ibland på beställning (som jag skrivit om förut här). När jag har en beställning att sy till någon, så kommer jag genast på en hel massa roliga saker som jag vill sy till mig själv. Så har det alltid varit för mig och jag antar att det alltid kommer att vara så. Parallellt med den senaste uniformen jag sydde så råkade jag bli tre 1700-tals uppsättningar rikare. En har jag gett bort men de andra två har jag kvar. Få se vad som händer nästa gång jag ska sy en uniform.

Det jag sydde var...

Först en Robe à la polonaise i ett tyg som jag köpt för flera år sedan. Mönstret kommer från Janet Arnold's Patterns of fashion 1. Tyget är inte korrekt men det har broderade blommor som mönster och ger ett bra intryck. Den här klänningen sydde jag för att jag ville prova och sy en Robe à la polonaise. Alla "dolda" sömmar är sydda på maskin. Rosorna som jag dekorerade med är papprosor köpta på Panduro och doppade i kvistlack (det var den lack jag hade hemma) De blå banddekorationerna är av ett tyg som jag köpte för tjugo kronor på en lopp. Hyskor, hakar, övriga band och de två knapparna bakpå rumpan hade jag hemma sedan förut. Tyget till kjolen var också ett tyg jag hade hemma. Bården på kjolens volang och manchetterna på klänningen är dekorsöm sydd på maskin (fusk, fusk, ja, jag vet).

En hatt knypplade jag ihop på väg till Göteborg från Karlstad. Stommen är gjord av två tallriksunderlägg jag köpt för 1 kr st. Idén fick jag från denna fantastiska sida. MadameBerg
Här ser man lite av dekorationen. Tyvärr har jag inte några närbilder på dekoren för det här är den klänning jag gett bort. En sjal med volang hann jag visst också med att sy :)

En annan klänning jag sytt är min "Mamsell karamell". Jag känner mig som en karamell i denna klänning men trivs väldigt bra i den. Tyget är ett överkast jag hittade på Myrorna för 50 kr. Ripsbandet hade jag hemma. Dekorationen till hatten köptes på en annan loppis, tyget på och under hatten köptes på Värmland Operans utförsäljning. Stommen var tallriksunderlägg för 1 kr, inköpt samtidigt som till den andra hatten.
Rosa med tufsigt hår. Tyget är igentligen ganska äcklig, gjort av syntet och smälter av för hög värme (empirisk undersökning vid strykning), fast det ser ut som ett bra stubbtyg även på nära håll. Jag sydde jackan efter ett mönster i Britta Hammar och  Pernilla Rasmusens bok Kvinnligt mode under två sekler. Kjolen sydde jag efter eget huvud. Alla osynliga sömmar på maskin
 Falsk rumpa under. Den gjordes av gammalt lakanstyg som jag hade hemma och en slaktad kudde.
Med en lätt blasé min och närbild på hatten går jag vidare till den sista uppsättningen.

En pierriotjacka, den är gjord av ett siden tyg jag köpt på loppis för många år sedan (det kunde ni aldrig gissa va!). Mönstret kommer från Britta Hammar och  Pernilla Rasmusens bok Kvinnligt mode under två sekler. Knapparna på ärmarna är klädda av samma tyg som jackan, som knappkärna har jag använt knappämnen av mässing (rester av material kvar från min tid som knappmakare). Knapparna fram är också klädda med jacktyget, där använde jag färdiga knappstommar som kärna (...och ja, jag hade dom redan hemma). Fodertyg och spröt hade jag också i mina gömmor. Man kan se på bilden om man tittar noga, att jag inte har fållat klart jackan baktill. Det kommer... Den här jackan är helt sydd för hand. Lätt bara man kommer i gång. Svårare var det att klippa ut tyget och få en bra mönsterpassning. Tyget räckte precis, jag fick verkligen pussla.
Rumpan är den samma som förut. Kjolen är i siden gjord av en slaktad gammal liveklänning. Förklädet är också i siden men köpt på Värmland Operans utförsäljning (väldigt bra utförsäljning det där 50 kr/påse tyg, man fick packa påsarna själv). En liten hätta blev också till. Bandet som jag har runt midjan är av gammal mörkläggningsgardin från 40-talet, det tyget har jag fått av farmor.

torsdag 21 oktober 2010

Tunnrån av grädde

I dag var det dags att pröva ett nytt recept på rån från Cajsa Wargs hjälpreda. Jag valde Tunn-rån av sötgrädda. Av det här receptet blir det en smet och inte en deg som det blir när man gör Canel-rån.

Cajsas recept
Tunn-rån af söt grädda
Til et halft stop rätt tjock och söt grädda tages 20 lod hwtemjöl och ett halft skålpund riwfet socker; det gula skalet rifwes af 2 citroner, och alltsammans wispas wäl tilhopa, samt bakas sedan uti tunnråns-jernet; så snart de tagas utur jernet, läggas de på en kafla, hwaraf de blifwa formade. Om desse ej stå i warmt rum, så kunna de ej gömmas öfwer en dag, förr än de segna.
Först vispade jag grädde och mjöl till en slät smet. För att få grädde med liknande fetthalt som före separatorns tid tog jag 1/4 grädde och 3/4 mjölk. Jag gjorde en halv sats 2,4 dl mjölk och 0,85 dl grädde. Sedan tillsatte jag 106 g socker och skalet från en citron. Riv citronen på den finaste sidan av rivjärnet.
Blanda allt till en smet.
Smet
Pensla järnet med smör mellan varannan gräddning. Jag hade en skål med färdigsmält smör vid sidan om.
Pensling av järn.
Häll ut lagom med smet i rånjärnet.
Lagom med smet.
Grädda rånen i 30-60 sekunder på var sida. Lägg rånen att kallna över en kavel eller rulla dom till rör.
Rullade rån och rån lagda över en kavel.
Rånen avnjutes gärna med kaffe.

onsdag 20 oktober 2010

I dag har jag invigt mitt rånjärn!

Jag har länge varit på jakt efter ett rånjärn. Eftersom min ekonomi inte är den bästa så hade jag bestämt mig att det måste kosta under hundra kronor. Till min förvåning så hittade jag ett på Myrorna vid mitt senaste besök i Stockholm. Det kostade endast 35 kr, jag som trodde secondhand var dyrt i Stockholm och speciellt om det ligger mitt i centrum (nära Sveavägen).
I vilket fall som helst så blev detta mitt rånjärn invigt i dag. Jag valde Cajsa Wargs Kanelrån.

Så här skriver Cajsa.

 Canel.Rån
Till fem ägg tages et halft skålpund fint siktadt socker; wispa det wäl tilsammans tils det begynner tjockna; dertil lägges sedan 2 lod fint stött och siktad canel, 3 qwintin stött ingefära, 6 lod stött mandel, 24 lod godt skiradt smör, och et skålpund godt hvetemjöl, som alt röres deruti, och knådas wäl tilsammans; gör sedan ämnen deraf, til figur och skapnad som en walnöt, och grädda den i ett tunnråns-järn; krama det warligt til och grädda på båda sidor.

Jag gjorde en sats på två ägg, receptet blev som följer.

Blanda 2 ägg med 1 dl råsocker. (Om man orkar kan man mortla sockret till florsocker.) Vispa ägg och socker tills det blir en tjock smet. Tillsätt sedan 10 g malen kanel, 4 g malen ingefära, 30 g mald sötmandel, 130 g smält smör och 2 3/4 - 3 dl vetemjöl. Rör ihop allt till en bra smet.
En bra smet.
 Klicka ut smeten mitt i det upphettade rånjärnet i storlek av en valnöt (en genmanipulerad STOR valnöt).
Klick, i form av en stor genmanipulerad valnöt.
Grädda på var sida i ca 1-2 min. Lägg de färdiga rånen över en kavel, så att de får en böjd form. Detta kan man göra som man vill med, det går lika bra att ha de platta eller rulla dem till rör.
Rån på kavel.
Tack vara kanelen och ingefäran sa alla som prövade att de smakade som julkakor. Detta gav upphov till en tanke, tillsätta fler pepparkakskryddor, rulla rånen till rör, fylla dem med mögelost och servera till en god glögg.
Annars tycker jag att rånen smakade bra, en kaka att äta till kaffet.

De färdiga rånen.







söndag 17 oktober 2010

Några av världens gosingar Some of the worlds sweeties

Jag är tvungen att lägga in några bilder på ett av mina favoritdjur. Binturong eller kattbjörn som den också kallas.
I just had to show some pictures of one of my favorite animals.  It's called Binturong or Bearcat.
Dom tycker om att ligga och sova i en stor hög.
They like to  sleep in a big pile.
 
Eller sova ensamma.
Or sleeping alone.
Söta, stora som små.
Cute, big and small.

tisdag 12 oktober 2010

Lite 1700-tal på Stadsmuseet i Göteborg




Den 11 augusti 2010 var det kulturkalas i Göteborgs. Westgiöta Gustavianer var där och bidrog med olika aktiviteter. Bla dräktvisning, militär exercis, dansuppvisning, saluterande med musköt, förevisning av äldre straffmetoder och tortyr. Det bjöds även på soppa, kaffe och kakor.

Pigor, borgare och profosser.


Den obligatoriska saluten


Tyvärr visade bilderna från dansuppvisningen mest ryggar eller så blev dom väldigt mörka.

Klippandagarna






På sensommaren varje år arrangeras vid Klippanreservatet, Klippandagarna. Ett evenemang med guidade visningar av gamla Elfsborgs fästning, dansuppvisning, marknad, exercis, trossliv mm.
Gustaf den andre Adolfs fotfänika och Westgiöta Gustavianer brukar medverka med tross och soldater. 
Här kommer lite blandade bilder från Klippandagarna 2008 och 2009. Anakronismer blir det om man är mitt i en stad med asfalt och bilar. Man kan skymta Älvsborgsbron i bakgrunden.







Lite bilder på barn och civilister.








 



...och så några soldater igen.









Medverkande föreningar 
Westgiöta Gustavianer,
Gustav II Adolfs Fotfänika,
http://carolinerna.se/


Uniform för Upplandsregement anno 1807 (förändringsmodell)

Lite bilder på en uniform med kapott som jag sytt på beställning. Allt sytt för hand. Jag missuppfattade att endast de synliga sömmarna skulle vara handsydda.



Kapotten var ett förstärkningsplagg för vakttjänst vid garnisonen och i fält,  både i freds och krigstid.

 Uniformen består av. Frackjacka, byxor, damasker och lägermössa. Under frackjackan hade man hade även en långärmad väst (som jag ska sy vid ett senare tillfälle). Lägermössan användes utom tjänsten, i fält hade man hatt. Exempel finns på bilden nedan.

Slutligen en bild på min farfar i kapott och lägermössa (skärmen är inte svärtad än). Elegant nittioåring, eller hur :-)