onsdag 12 januari 2011

Käckåsen



Förra året var vi sex stycken som åkte till Käckåsen som ligger vid Lekvattnet i Norra Värmland. Käckåsen är en idyllisk plats med rökstuga, uthus och rökbastu. En fantastisk plats där lugnet härskar, om lugnet kommer från platsen eller Jo-den milda mannen som äger stället vet jag inte.


 


Övningskjutning med bössa är ett måste. Man kan se på gamla husstockar än i dag märken efter man huggit ur blyet för omgjutning.

På bilden till vänster ser man hur röken ligger som ett lock. Det gick inte att stå upp utan risk för rökförgiftning. Jag passade på att baka bröd, det är inte ofta man har chans att baka i en rökugn. Till nästa gång lovade Jo att han skulle lägga in en stor flat sten som man kan grädda på, ett experiment att se fram mot.
 Vi hade turen att få levande musik. Vilja spelade Moraharpa och Richard spelade folktrumma. Naturligtvis så lyckades dom inte fastna på kort med sina instrument. En bild på Jo som prövar Moraharpan och ett stilleben på trumman med näverskor i förgrunden får det bli istället.
Kokning av det livsviktiga kaffet, Bosse övervakar. Pjalt kaffe är det värsta som finns, kaffe ska vara starkt och smakar godast om det är kokat över öppen eld. Vilja sitter brevid och pysslar med början till ett stickprojekt.


Sist ett foto på mannen som nästan aldrig kan se normal ut på bild. Fast kanske är det så att maten är helig för på den lilla bilden ovan ser Wolfen normal ut. Bilden under visar det sista du ser efter dansen på en lördagsafton i Torsby.

tisdag 11 januari 2011

Hätta av folklig typ A common people cap

Jag har lyckats slutföra ett projekt. En hätta av folklig typ. Ursprungsmönstret har jag fått av en kompis (tack Carin) det kommer från Halland. Jag har tittat på äldre bilder för inspiration främst bilder av Pehr Hillestöm.
 
I have managed to complete a project. A common people women cap. I got the pattern from a friend (thanks Carin) the pattern originates from Halland in Sweden. I've looked at old paintings for inspiration, mostly pictures of Pehr Hillerstöm.


 Mössan har jag sytt av ett tjockt bomullstyg med blocktryck på. Fodret är gjort av ett grövre linnetyg. Den är kantad med ett bomullsband och rosetten bak är av bomull med några procent acetat i (fuuusk, men det är svårt att hitta band som både har bra mönster och är gjort av korrekt material. Tips på mönstradeband i icke syntetiskt material mottages tacksamt) Den undre hättan är sydd av ett tunt bomullstyg med en handknypplad bomullsspets. Allt är sytt med vaxad vit eller svart linnetråd.
 I made the cap out of heavy cotton fabric with block prints on. It is lined with a rough linen cloth. The edges is lined with a cotton ribbon and the bow back is made of cotton with a few percent acetate (I know it is cheap, but goodtimefaire ribbons articles are hard to find. I somebody knows about any good suppliers it would be grand to know) The underlaying white cap is made of thin cotton and has the same shape as the cap itself. The lace is hand made bobbin of cotton.  All is hand stitch together with waxed white or black linen thread.
En målning och en skiss av Pehr Hilleström som jag inspirerats av.
A painting and a sketch of Pehr Hilleström a swedish painter.
 

onsdag 5 januari 2011

Empireklänning


Här är lite bilder på min empireklänning som jag sydde förra året när jag skulle till Åpen Lystleir på Bogstad gård  Mönstret hittade jag i boken Kvinnligt mode under två sekler av Britta Hamma och Pernilla Rasmusen. Tyget är ett bomullstyg som jag hittade på en loppis för 20 kr. Anledningen till att jag valde det tyget är inspiration från en barnklänning som finns på Danmarks Nationalmuseums dräktsida Tidens Tøj.






Tyvärr blev helkroppsbilderna suddiga, jag tror att det är min kamera som tänker gå sönder inom snar framtid.
Kjolen är fastsydd i livet med efterstygn, tyget är slätt fram och rynkat bak. På fållen nertill är tyget invikt, pressat och fastsytt med förstygn. Klänningen har ett sprund bak som knäpps med fem par hyskor och hakar samt tre stycken snörningar, snörningarna är två stycken i midjan och en i halslinningen. Tyget vid hyskorna är förstärkt med bomullsband. Snörningen vid halsen och det ena i midjan löper i en dragsko. Livet har sex stycken bröstveck, tre på vadera sida.
 
Den andra snörningen i midjan utgör dragsko mitt fram för den första midjesnörningen. Det är lite krångligt att förklara men man kan se det på bilden nedan.
Ärmarna är rynkade mot en manchett med sprund som går ut en bit på ärmen, den knäpps med ett tvinnat snöre och mässingsknapp.  
Bröstvecken är sydda med efterstygn. Alla sömmar är nersydda med pricksöm. Hyskorna och hakarna har jag gjort i mässingstråd.

 
Tillägg
Jag lägger in en helbild på klänningen med förkläde och hatt. Förklädet har dock halkat ner.