lördag 28 april 2012

Morotsmunkar

 Här kommer ett recept på morotsmunkar från bihanget i Cajsa Wargs hjälpreda 12:e upplagan. Jag gjorde just dessa munkar för ett år sedan, med tanke på att lägga ut receptet här. Jag har fler recept med bilder som jag ska lägga ut här på bloggen men ibland tar saker längre tid att göra än beräknat. Kanske är det samma regel som när man ska sy något av ett riktigt dyrt eller ovanligt tyg. Man måste stirra på tyget i minst ett halvår innan man sätter saxen i det.

Morotsmunkar
Tag 0,6 liter rårivna morötter, 6ägg, 33 cl mjölk eller grädde (25%), 93 gram stötta veteskorpor ( jag brukar ta skorpor med kardemumma, men det är en smaksak), 1,5 dl vetemjöl, 75 gram smält smör, 1/2- 1 dl socker (allt efter smak).
Rör ihop allt till en smet.

Hetta upp pannan och smält lite smör i varje grop.
Häll smeten i pannan och grädda tills munkarna ser fasta ut i kanterna.
Vänd.
Vissa av munkarna på bilden ser lite mosiga ut. Om man har en klassisk munkpanna att göra runda munkar i går dom inte sönder lika lätt. Jag fick in snitsen på slutet med hjärtmunkarna men det har jag naturligtvis ingen bild på.
 

Jag rullade vissa av munkarna i socker, det var gott men sockret ville inte riktigt fästa, kanske men kan pensla dom med lite smält smör.
Kom ihåg om man har mjölk i receptet ska man lägga till mer smör i smeten.
"Morotsmunkar
Tag et halft stop rå rifna morötter, 6 ägg, et qwarter söt grädda eller söt mjölk, 7 lod stötta hweteskorpor, 7 lod godt hwtemjöl, 1 jumfru smält smör och en knapp näfwa rifwit socker, altsammans röres rätt wäl tilhopa med en träsked. Bakas sedan i munkepannan med litet smör:som andra munkar.
NB. Då söt mjölk nyttjas härtil, tages litet drygare smör: men grädda är bäst."

2 kommentarer:

  1. Vilken fin hjärtform!!!
    "smultronflickan"

    SvaraRadera
  2. Ja visst är den fin, jag hittade den på Tradera (var annars). Men en klassisk ska jag också införskaffa någon gång.

    SvaraRadera