tisdag 1 maj 2012

Petit-choux svanar

Jag prövade på att göra Petit-choux svanar för ett tag sedan. Två varianter blev det. En efterrättsvariant med vaniljkräm och gräddfyllning. Samt några med kallrökt lax och pepparrotsgrädde. Båda blev mycket goda.
Tyvärr har jag inga bilder på hur man spritsar ut halsar och kroppar. Jag får komplettera med bilder nästa gång jag gör svanar.
Tag svankroppen och skär av ett lock.
 Dela locket så det blir ett vingpar.



Spritsa i det du vill fylla petit -chouxerna med. Jag hade som sagt vaniljkräm och grädde. Fast jag saknade att ha bär i, helst hallon. Tryck fast halsarna fram och tryck dit vingarna på sidorna. Som synes hade de varit finare om man haft en dekoration mellan vingarna. I alla fall enligt min uppfattning. Halsarna fick vara för länge i ugnen och blev  något övergräddade.






 Maria Elzberg har i sin kokbok från 1751 Två recept på Petit-chouxer. Dock endast som enkla bollar med socker på eller som bärfylld tårta.
"Peti-schur
Sätt et halfstop watn på elden och inemot en mark godt smör theruti,
och låt thet koka up, så rör fint hwetemjöl theruti med en hast,
så hårt at man kan lyfta thet ifrån kastrull-botn med wispen, och
arbetathet rätt wäl på elden; slå så degen up i et fat, at ståoch blifwa
kall; tag så åtta stycken ägg och slå theruti, och arbeta them rätt wäl
på elden tilhopa med degen; lägg så papper på spjäll, kasta litet mjöl
på papperet, och tag med en sked af smeten, och lägg på papperet att
plåt-tals, samt sätt i ugnen i lagom hetta at gräddas; lägg them så på
fat med såcker öfwer, och gif på bordet, dock med sarwet under på fatet."


"Peti-schur på annat sätt
Gör en Peti-schur deg , som näst förut förmält är, och när han är färdig, så lägg
then på papper på spjäll i en hög, och sätt honom i ugnen, som bör vara hetare
under än över) att gräddas; och när han är väl att gräddad, tag honom ut skär up
honom likasom et lock, och gräf ut inuti alt thet som är miukt, och i stället
lägg insyltade bär, af hwad slag man helst tycker; lägg så låcket på, och sätt på
fat, med en sarfwet under på fatet, och såcker öfwer, och gif på bordet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar