onsdag 16 maj 2012

Lägenheten full av m39

Wolf och vänner ska ut i busken och tillbaka till beredskapstiden anno 1941. Så här galen såg man tydligen ut då.

Stackars Grönsiska

Jag har gjort en stackars Grönsiska. Eller en teatervariant av en Grönsiska som ska nackas (snarare krossas) av betjänten Jean i Fröken Julie. På bilden är den inte riktigt färdig än och mer blodig än vad den skulle vara i verkligheten och kanske inte helt lik en riktig Grönsiska. Men eftersom det är teater så duger den utmärkt.

tisdag 1 maj 2012

Petit-choux svanar

Jag prövade på att göra Petit-choux svanar för ett tag sedan. Två varianter blev det. En efterrättsvariant med vaniljkräm och gräddfyllning. Samt några med kallrökt lax och pepparrotsgrädde. Båda blev mycket goda.
Tyvärr har jag inga bilder på hur man spritsar ut halsar och kroppar. Jag får komplettera med bilder nästa gång jag gör svanar.
Tag svankroppen och skär av ett lock.
 Dela locket så det blir ett vingpar.Spritsa i det du vill fylla petit -chouxerna med. Jag hade som sagt vaniljkräm och grädde. Fast jag saknade att ha bär i, helst hallon. Tryck fast halsarna fram och tryck dit vingarna på sidorna. Som synes hade de varit finare om man haft en dekoration mellan vingarna. I alla fall enligt min uppfattning. Halsarna fick vara för länge i ugnen och blev  något övergräddade.


 Maria Elzberg har i sin kokbok från 1751 Två recept på Petit-chouxer. Dock endast som enkla bollar med socker på eller som bärfylld tårta.
"Peti-schur
Sätt et halfstop watn på elden och inemot en mark godt smör theruti,
och låt thet koka up, så rör fint hwetemjöl theruti med en hast,
så hårt at man kan lyfta thet ifrån kastrull-botn med wispen, och
arbetathet rätt wäl på elden; slå så degen up i et fat, at ståoch blifwa
kall; tag så åtta stycken ägg och slå theruti, och arbeta them rätt wäl
på elden tilhopa med degen; lägg så papper på spjäll, kasta litet mjöl
på papperet, och tag med en sked af smeten, och lägg på papperet att
plåt-tals, samt sätt i ugnen i lagom hetta at gräddas; lägg them så på
fat med såcker öfwer, och gif på bordet, dock med sarwet under på fatet."


"Peti-schur på annat sätt
Gör en Peti-schur deg , som näst förut förmält är, och när han är färdig, så lägg
then på papper på spjäll i en hög, och sätt honom i ugnen, som bör vara hetare
under än över) att gräddas; och när han är väl att gräddad, tag honom ut skär up
honom likasom et lock, och gräf ut inuti alt thet som är miukt, och i stället
lägg insyltade bär, af hwad slag man helst tycker; lägg så låcket på, och sätt på
fat, med en sarfwet under på fatet, och såcker öfwer, och gif på bordet."

Svarta Saras krog x2

I helgen var jag och Wolf på Svarta Saras krog. Väldigt trevligt och gemytligt. Nu när jag skulle lägga in bilderna från krogen på bloggen upptäckte jag att bilderna från förra krogen som var i höstas inte var inlagda. Därför blir det Krogbilder från hösten 2011 och nu slutet av april 2012.Bryggarfar från Oslo var där med sina tunnor fyllda med öl. Inte mycket har ändrats på två år. Bilden till vänster är från 2011 och den till höger är från 2012.

 

Vännerna Mamsell Steen och Joel var på krogen i höstas men hade tyvärr förhinder denna helg. "Och nej; jag petar inte Wolf i näsan fast det ser ut som det.
 Vi satt i en av de mindre rummen förra festen och delade det med ett lite finare sällskap.

Fru Löfgren 2011.         Jag och WolfRökpauserna var sig lika båda Krogkvällrna


Anders vilar sig efter dansen.
Linnea struntade blankt i att hon hade tid för att föda samma dag som krogen. Bäbisen i magen fick vänta medan den blivande mamman roade sig. Inte ville hon dricka något brännvin, fast det ska hjälpa barnet att bli friskt och starkt.
Underhållning med fiolspel, folkvisor och allt efter kvällen led allt snuskigare blev visorna. Vad kan man annat vänta när Marianne har blandat sig i underhållningen.
Skålen för salig syster Sara hölls och alla som kom till krogen möttes av hennes leende på Krogens skylt som Ragnar gjort.
Som vanligt var krogen mycket trevlig och gemytlig. I höstas proppfullt med besökare, den senaste gången lite färre folk men lika trevlig ändå.