I vilket fall som helst så blev detta mitt rånjärn invigt i dag. Jag valde Cajsa Wargs Kanelrån.
Så här skriver Cajsa.
Canel.Rån
Till fem ägg tages et halft skålpund fint siktadt socker; wispa det wäl tilsammans tils det begynner tjockna; dertil lägges sedan 2 lod fint stött och siktad canel, 3 qwintin stött ingefära, 6 lod stött mandel, 24 lod godt skiradt smör, och et skålpund godt hvetemjöl, som alt röres deruti, och knådas wäl tilsammans; gör sedan ämnen deraf, til figur och skapnad som en walnöt, och grädda den i ett tunnråns-järn; krama det warligt til och grädda på båda sidor.
Jag gjorde en sats på två ägg, receptet blev som följer.
Blanda 2 ägg med 1 dl råsocker. (Om man orkar kan man mortla sockret till florsocker.) Vispa ägg och socker tills det blir en tjock smet. Tillsätt sedan 10 g malen kanel, 4 g malen ingefära, 30 g mald sötmandel, 130 g smält smör och 2 3/4 - 3 dl vetemjöl. Rör ihop allt till en bra smet.
En bra smet. |
Klick, i form av en stor genmanipulerad valnöt. |
Rån på kavel. |
Annars tycker jag att rånen smakade bra, en kaka att äta till kaffet.
De färdiga rånen. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar