tisdag 26 oktober 2010

Torskrätt inspirerad av Cajsa Warg

I dag när jag hade lagt fram ett torskblock för tining tänkte jag att kanske finns det något äldre roligt recept att laga efter. Visserligen är ett torskblock inget man kan jämföra med en färsk fisk. "Man tager vad man haver." som Cajsa Warg inte sa ;-)
Jag plockade fram hjälpredan som förstahandsval av bok och fastnade i den som vanligt. När jag efter ett tag kom på att det var Torsk jag skulle tillaga slog jag i registret och hittade endast ett recept. Det fick bli det eftersom nu hade mitt torskblock tinat upp sig ganska väl.

Så här skriver Cajsa
At koka Gädda, Aborrar eller färsk Torsk utan watten
Rensa och skölg fisken och lägg honom uti rent watten til des en wider kastrul bliwer wäl smord med smör: deruti strös hackad persilja och salt: sedan tages fisken utur watnet och lägges brewid hwarannan utio kastrullen, och låter bara så mycket watten komma deruti som följer fiskstyckerna; sedan strös över honom salt, hackad persilja och rifven muskot, men på kastrullen lägges ett lock, som håller wäl täpt at ingen imma slås ut: låt honom så stå på mycket svag eld til des han blifwe fullkokad, hwilken tål en tima, men vändes en gång, så han bliwer wäl kokad på bägge sidor: sedan kan han anrättas med samma sauce som han då har. Wid detta sätt att koka fisk bör observeras , at icke fisken lägges på hwarannan; ty måste dertil wara en wid kastrul, och även skal han saltas med fint salt, hwaraf nästan bör tagas så mycket som om han kokas i watten; när gäddor på detta sätt kokas, så skäras de uti stycken på samma sätt som då de äro kokade i watten; äfven Aborrar, men de bör wara fjällade och hela, bara en skorra skäres i ryggen, så framt de intet äro för stora; men Torsk skäres i lagom stycken.

Jag började med att rikligt smöra en vid kastrull och stö ut salt och hackad persilja. Sedan tog jag mitt Torskblock, delade det i fyra delar och lade i kastrullen. Over dessa block lade saltade jag, rev muskot och strödde ytterligare persilja. Som den hemska människa jag är hällde jag på lite vatten trots receptets namn och instruktion. Detta för att få en god buljong till såsen. Jag tillsatte en gnutta buljong (ca 1/8 tärning) eftersom jag inte hade någon färsk fisk. Alltsammans fick koka tills fisken blev klar, en gång under koktiden vände jag på bitarna.
När fisken var klar tog jag skyn som blev och redde den med mjöl, gräddmjölk och lite peppar. En äggula i såsen hade varit gott men jag har redan fyra stycken äggvitor som måste användas upp först. Såsen hällde jag över fisken som jag serverade med kokta gröna ärtor och kokt potatis.

Detta kanske inte är exakt på det sätt som Cajsa Warg skulle ha lagat och serverat. Men jag tycker det är roligt när man kan hämta inspiration från recept som är över hundra år gamla och använda dom i sin vardagliga matlagning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar