Skål-bröd
Til en kanna söt mjölk, som wärmes något mer än sommar.ljum, lägges litet fint stötta cardemummor och en half mark söt at deri smälta: häraf göres sedan en deg med 6 ägg och 9 eller 10 marker godt hwetemjöl, som förut bör för elden något wärmas: degen arbetas till des han släpper händerna, då lägges däruti 2 skedblad god tjock gäst, som inarbetas wäl i degen; sedan lämnas han tid att gäsa: när degen då uppbakas, knådas han på nytt: och bör man då hafwa i beredskap träskålar, som äro wärmde och wäl mjölade: i samma skål släppes så stort stycke deg, at skålen allenast blifwer half, och ställes sedan i et warmt rum at gäsa: när ugnen är då så warm, at et inlagt papper blir deraf gulbrunt, så mjölas bröd-spaden wäl och skålarne stjelpas sakta utur, den ena efter den andra, och införas straxk i ugnen; sedan alla bröden äro insatte, inslutes ugns-dörren, och då de i ugnen stått en tima så äro de bakade. Den som ej wil hafwa dem i skålar, kan lägga dem på papper, som är med salt smör wäl smordt; men skola dock på samma sätt, som i skålar, stå at gäsa. Den som finner smak för sött bröd, kan lägga 16 lod socker i mjölken då hon wärmes, och äfwen anis om man behagar.Jag började med att smälta 35 g smör, hällde på 4,5 dl mjölk och värmde allt till 37 grader C. Jag löste upp 15 g jäst med degvätskan, tillsatte 1 ägg, 1 tsk malen kardemumma, 1 tsk stött anis, 1 tsk salt (för att kompensera det förr salta smöret). Sist tillsatte jag 675 g vetemjöl (jag sparade lite till utbakningen). Degen fick jäsa i bunken 30 min. Eftersom jag inte orkade gå ner i källaren för att hämta en andra träskål (jag hade bara en uppe i lägenheten) fick brödet jäsa en andra gång på plåt med bakplåtspapper.
Brödet på jäsning |
Jag gräddade brödet i mitten av ugnen i 200 grader C i 30 min.
Det färdiga brödet. Blev stort och gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar